Steeds vaker moet je als pakketbezorger zelf een auto regelen. Dit is niet alleen het geval als je werkzaam bent als freelancer, maar het wordt ook steeds vaker gevraagd als werknemer in loondienst. Je hebt dan de keuze om een bestelauto te huren of te kopen. Lees hier de voor- en nadelen tussen deze twee keuzes.

 

Het verzekeren van je bestelauto

Als je een bestelauto huurt ben je verplicht om de verzekering af te sluiten via het bedrijf waar je de auto huurt. Soms heb je hierdoor ook een hoog eigen risico. Dit kan ervoor zorgen dat de kosten erg oplopen. Als je zelf een auto koopt kan je zelf een koeriersverzekering uitkiezen. Zo kan je zelf de beste en voordeligste zakelijke autoverzekering uitkiezen. Als je meerdere schadevrije jaren hebt gereden kom je bovendien in aanmerking voor korting op je autoverzekering. Heb je geen schadevrije jaren? Dan kan het wellicht goedkoper zijn om een verzekering af te sluiten via het bedrijf waar je de auto huurt. De verzekering komt namelijk (meestal) niet op jouw naam te staan, maar op de naam van het bedrijf. Hierdoor heb je niet te maken met jouw eigen schadevrije jaren. 

 

Onderhoud van je auto

Een voordeel van het huren van een auto is dat je zelf geen kosten voor het onderhoud hebt. De kosten zijn van het bedrijf. Als je een freelancer bent kan je onderhoudskosten voor je bedrijfsauto wel aftrekken van je belasting. Let op: als je jouw auto ook gebruikt voor privézaken moet je dit verrekenen. 

 

Gebruik van aftrekposten 

Ben je een freelancer? Dan kan je de kosten voor het rijden van je auto voor zakelijke ritten aftrekken van je opbrengsten. Dit is 0,19 cent per kilometer. Hiervoor heb je niet een eigen auto nodig. Deze kosten mag je ook aftrekken als je een auto huurt. 

 

Auto gebruiken voor privézaken

Een voordeel van zelf een auto kopen of je eigen auto gebruiken voor je werk is dat je met de auto ook privéritjes kunt rijden. Zo heb je wat meer vrijheid. Als je een auto huurt van een bedrijf of van het bedrijf waar je werkzaam bent moet je bijvoorbeeld tijdens vakanties je auto mogelijk inleveren. Dit kan je ook veel tijd kosten.

 

Ben je nog pas net begonnen als pakketbezorger? Dan kan je eventueel eerst een auto huren. Zo kan je eerst zien of het werk iets voor je is. Als je eenmaal weet dat je voor langere tijd wilt werken als pakketbezorger, kan je een auto aanschaffen.